Facilitatorul în adicții - cel ce înlesnește eliberarea
Un facilitator în domeniul adicțiilor este o persoană specializată în furnizarea de sprijin, îndrumare și informații persoanelor afectate de adicții. Aceștia lucrează într-un cadru profesional și pot oferi o gamă largă de servicii, inclusiv:
Evaluarea și preconsilierea: Un facilitator în adicții poate evalua problema unei persoane și poate oferi consiliere individuală sau în grup pentru a ajuta la înțelegerea cauzelor și consecințelor adicției.
Dezvoltarea unui plan de eliberare din adicții personalizat: Facilitatorul poate ajuta persoana să își creeze un plan personalizat de eliberare, recuperare și tratament, care poate include terapie individuală, terapie de grup, programe de reabilitare sau alte intervenții specifice.
Educație și informare: Facilitatorii în adicții pot furniza informații despre natura adicțiilor, factorii de risc, impactul asupra sănătății fizice și mentale, precum și despre resursele disponibile pentru tratament și recuperare.
Sprijin în gestionarea crizelor: Facilitatorii pot ajuta persoanele în timpul episoadelor de criză sau de recădere, oferind suport emoțional și orientare practică pentru a depăși situațiile dificile.
Colaborare cu alți specialiști și profesioniști: Facilitatorii pot lucra în echipă cu medici, psiho terapeuți, psihologi, consilieri și alți profesioniști din domeniul recuperării din adicții sau sănătății mintale pentru a asigura un tratament holistic și integrat.
Noi considerăm că cel mai important rol al facilitatorului este cel de "EMPOWERING". Termen care nu prea are un corespondent în limba română dar care s-ar putea traduce în română ca fiind "responsabilizator" sau "autonomizant". Adică ideea este de a transmite și a oferi putere, autonomie, conștiență, claritate și responsabilitate individului pentru a lua decizii și acțiuni într-un mod independent, conștient, curajos și responsabil.
Este important să menționăm că un facilitator în adicții nu este un terapeut autorizat și nu poate nicidecum să prescrie medicamente. Rolul lui principal constă în a oferi suport și a ghida persoanele afectate de adicții către resursele și serviciile adecvate pentru a-și recăpăta sănătatea și bunăstarea.
Dacă ai nevoie de sprijin în tratarea unei dependențe sau cunoști pe cineva care are o astfel de problemă, te încurajăm să apelezi la astfel de facilitatori în adicții. Dacă nu există astfel de persoane în zona ta de domiciliu poți apela la alte resurse specializate în domeniu, precum centre de reabilitare, clinici de sănătate mintală sau alte organizații non-profit care oferă servicii în acest sens.
Îți dorești să participi la un curs pentru a deveni un facilitator? Urmărește pagina noastră și îl vom anunța cu siguranță aici. Vă așteptăm cu drag! Pană atunci te poți înscrie în listă aici: